sunnuntai 4. joulukuuta 2016

On mässyä ja mässyä..

Viikonloppuisin tekee mieli herkutella. Meidän perhe ei eroa muista tässä mitenkään.
Mä olen koittanut kehitellä vaan terveellisempiä tapoja herkutella. Meillä käytetään todella vähän sokeria, minä ja mieheni ei lainkaan, lapset hyvin vähän. Meillä ei olla lapsilta kielletty syömästä mitään, mutta kotiin en kanna kaupasta sokeria, vältämme myös prosessoitua ruokaa, joten mielelläni teen kaiken puhtaista raaka-aineista alusta alkaen itse.


Lapset ei kuitenkaan vastaanota kaikkia muutoksia aina ihan mukisematta, kyllähän ne karkit, sipsit ja limut houkuttais.. Olen siis miettinyt, miten heidän lempiherkuistaan saisi kotona tehtyä terveellisiä versioita ja miten heidät, varsinkin tuon nelivuotiaan melko ronkelin pikkumiehen, saisi syömään kasviksia ja ravintotiheydeltään hyvää ja ravitsevaa ruokaa. Hänen kanssaan ei ole toiminut ruoanlaittoon osallistuminen, jos hän näkee, kuin paljon kasviksia ruokaan tulee, hän ei syö sitä... joten aluksi piilottaminen toimii paremmin ;)

 Kun suu tottuu makuihin, alkaa lapsellakin tehdä mieli terveellisempiä vaihtoehtoja ihan itsekseen. Muunmuassa porkkana on meidän pikkuherran huippuinhokki, mutta esim. lihapulliin, tai smoothieihin piilotettuna se on maistunut oikein hyvin. Pikkuhiljaa ei tarvitse enää piilottaa, vaan kaupassakin viihdytään hevi osastolla selittäen, mitkä kaikki on hänen mielestään hyvää <3
Näitä "piilotusreseptejä", eli lasten lempiruokia ravitsevammaksi päivitettynä tiputtelen tänne blogiin viikottain.


Tänä viikonloppuna lapset sai valita ruoan molempina päivinä. Perjantaihan on pizzapäivä, joten sitä siis perjantaina, lauantaina uimisen ja keilaamisen jälkeen maistui keräsalaattiin käärityt "tortillat". Aamiaisena meillä on usein mm. smoothieta ja kaurapuuroa.
 
 Perjantaina meillä oli leffailta ja leffamässyinä toimii oikein hyvin juuressipsit, hedelmäsalaatti, juustot, kurkku- ja porkkanatikut, rusinat ym. Juomana menee vaikka makeuttamaton granaattiomenatäysmehu lantattuna vissyyn, lasten sanoin; melkein kuin limua. Kukaan ei kaivannut karkkia.

  Astetta terveellisempi Pizza   
 (ainekset mielellään luomuna)
POHJA:

1 kukkakaali
2 luomumunaa
2dl juustoraastetta
himalajansuolaa maun mukaan

Soseuta/murenna kukkakaalin kukinnot blenderissä, sekoita sekaan muut aineet. Levitä tasaiseksi kerrokseksi uunipellille ja paista 200 asteessa n. 20min. Ota uunista ja levitä päälle täytteet.

TÄYTTEET:

3rkl tomaattipyréttä
400g luomu naudanjauhelihaa
1 sipuli
3 kynttä valkosipulia murskattuna
1 iso sweet paprika
4 tomaattia
200g babyherkkusieniä
reilusti rucolaa tai pinaattia
maun mukaan: 
juustoraastetta
himalajansuolaa
mustapippuria
Oreganoa

Levitä tomaattipyré lusikalla pohjalle tasaisesti, laita päälle paistettu ja maustettu jauheliha, lado kasvikset päälle mieleseesi järjestykseen. Ripottele pinnalle pinaatti tai rucola, juustoraaste ja oregano. Paista pizzaa uunin keskitasossa vielä n.15min.


Vihersmoothie aikuisille (kaksi isoa lasillista):  
 (ainekset mielellään luomuna)

1 kiivi
1 avocado
kourallinen tuoretta pinaattia
tammenlehvä salaattia
1 sitruunan hedelmäliha
5 cm pätkä kurkkua
2 cm pala inkivääriä
1 vihreä omena
vehnänorasta
msm Optia oman annoksen mukaan
(meillä 1rkl, aloita 1/3tl ensin)
2tl spirulinaa
2tl macaa 

enjoy!

Aamusmoothie lapsille (kolme lasillista):  
(ainekset mielellään luomuna)

1 kiivi
1 banaani
1 vihreä omena
1 luonto+mangojogurtti
pala vesimelonia
hyppysellinen tuoretta pinaattia
1rkl hunajaa
1/2 sitruunan mehu



Seuraavassa postauksessa alkuviikolla asiaa SOKERISTA, sen vaikutuksista kehoomme, terveyteen, mieleen ja mitä sen välttämisellä voi saavuttaa. Tarvitseeko ihminen ylipäätään sokeria?

Käy tykkäämässä blogin facesivusta tästä(klik) 

Terkuin, Anna



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti