keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Sokeria sokeria

Olen Anna ja olen (entinen) sokeriholisti. Suklaasyöppö, karkkihiiri, sokerimassa kakkujen himoleipoja. Olen aina rakastanut pullaa, kakkuja, piirakoita, leivoksia ja kaikkea, missä on SOKERIA. Olen monta vuotta elämästäni syönyt karkkipussin päivässä, eikä mitään minipussia, vaan sellanen kunnon iso Tuttifrutti choko, tai Remix pussi. Olen voinut syödä patukkakaupalla vaikka äklömakeaa nougatia, ilman, että se olisi tökkinyt millään lailla. Vaikutukset ovat näkyneet kohdallani pahimmin hampaissa ja yleisesti terveydentilassa. Vaakalukemaan se ei minun onnekseni ole paljoa vaikuttanut, mutta olen ollut siinä vain onnekas, onnen varaan ei kannata paljoa laskea. Nimittäin;



Sokeri koukuttaa, tekee riippuvaiseksi, kuin huume. Valkoinen sokeri mm.happamoittaa elimistöä, pitää matala-asteista tulehdusta yllä, lihottaa, sotkee kehon insuliiniaineenvaihdunnan, vahingoittaa suoliston bakteerikantaa ja vahingoittaa maksaa jopa yhtä paljon kuin alkoholi.
Sokeri ruokkii elimistössä tulehdusta, hiivoja ja huonoja mikrobeja. Valkaistu, puhdistettu sokeri, ei kuuluisi mielestäni ihmisen ruokavalioon lainkaan.

Valkoinen sokeri sisältää vain energiaa, ei lainkaan vitamiineja, hivenaineita, eikä kuitua. Pelkkiä tyhjiä, epäterveellisiä kaloreita. Uusien tutkimusten mukaan, sokeri on paljon aiemmin luultua vaarallisempaa, aiheuttaen muunmuassa Diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja ja rasvamaksaa. Monet tutkimukset osoittavat jopa yhteyden syövän syntyyn ja olemassa olevien syöpäkasvainten kasvuun.

valkaistusta "tavallisesta" sokerista noin puolet on glukoosia ja puolet fruktoosia (hedelmäsokeria). Glukoosi on aivoille välttämätön ravintoaine, jolla monet puolustavat sokerinsyöntiään, mutta itseasiassa ihmisen maksa valmistaa elimistön tarvitseman glukoosin ilman, että tarvitsee syödä yhtään sokeria. Ylimääräisen glukoosin elimistö muuntaa rasvaksi.



Millä sitten voi korvata valkoisen sokerin, vai tarvitseeko sitä korvata? On olemassa paljon valkoista sokeria terveellisempiä tapoja makeuttaa syötävänsä, jos makeutusta kaipaa. Muun muassa Intiaanisokeri, kookossokeri, koivusokeri ja tietenkin hyvä luomuhunaja. Kaikki varmasti valkoista sokeria terveellisempiä makeuttajia, niistä voi leipoa ja mikä parasta, niissä on tallella vitamiinit, hivenaineet ja sokerin imeytymistä ja sitäkautta verensokerin nopeata nousua hidastavia kuituja.


Makeanhimon ja ihan terveysvaikutustenkin kannalta on monesti kuitenkin parasta jättää sokerit pois ruokavaliosta kokonaan, ainakin aluksi. Sokerit kuitenkin käyttäytyvät imeytymisnopeutta lukuunottamatta melko samalla tavalla elimistössä, eli mitkään sokerit ei ole niin terveellisiä, että niitä pitäisi välttämättä syödä.

 Omalla kohdallani jätin ensin pois valkoisen sokerin ja valkoiset jauhot, makeanhimo kuitenkin oli ja pysyi ja makeutinkin syömiseni intiaanisokerilla ja luomuhunajalla. Sitten aloin tutkia ravitsemustani pidemmälle ja mietittyäni tulin siihen tulokseen, että jos koitan kokoajan korvata sokeria jollain, niin makuaistini pysyy "makeanhimoisena". Niinpä jätin sokerit pois ruokavaliostani kokonaan, kaikki sokerit, myös tärkkelykset (=sokeri), kuten perunan ja viljat. Viikon jälkeen makeanhimo oli tiessään.

Nyt en syö sokeria lainkaan. En saa alas edes makeita hedelmiä, kuten persimonia. Banaanikin on liian makeaa suuhuni ja taatelia en saa syötyä edes pientä palaa, mun ei yksinkertaisesti tee mieli makeaa enään ollenkaan. Kaikenlainen makeuttaminen ainakin minun tapauksessani piti siis makeanhimoa turhaan yllä.


Ihmisen makuaisti tottuu nopeasti uusiin tapoihin ja pian alkaakin tehdä mieli ihan erilaisia herkkuja, kuin ennen. Nykyään minulle tulee himo mm. vihersmoothieihin, tai sitrushedelmiin. Puolukatkin ovat oikeastaan makeita ja kaikki maut erottaa toisistaan eritavalla, kun ei mussuta sokeria.

Olooni ja terveydentilaani tällä muutoksella on ollut todella positiivinen vaikutus. Vielä kesällä ja alkusyksyllä vaivanneet lihas ja nivelsäryt ovat poissa, lisäksi nukun paremmin ja olen paljon energisempi ja pirteämpi. Olen toki tehnyt elämääni ja ruokavaliooni paljon muitakin muutoksia, jotka varmasti vaikuttavat myös asiaan. Niistä lisää taas ensi kerralla :)


Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti