maanantai 12. joulukuuta 2016

Myrkyllinen maailma: Olet ilma, jota hengitän...

Onko ilma, jota hengitämme puhdasta?

Sisäilmaan, sekä kodeissa, että kouluissa, työpaikoilla ja julkisissa rakennuksissa vaikuttaa todella moni asia, mutta ymmärrämmekö edes millaisia myrkkyjä hengitämme kehoomme päivittäin, joka hetki.


Me altistuimme omassa kodissamme homeelle ja sairastuimme koko perhe. Onneksi havaitsimme asian ajoissa, emmekä sairastuneet pysyvästi. Jälkeenpäin ajateltuna olemme altistuneet homeelle jo useassa aikaisemmassakin kodissa, koulussa ja osin työssäkin. Home ei kuitenkaan ole ainoa asia, jolle jokainen meistä jollain tasolla altistuu päivittäin. On tutkimuksia, joiden mukaan varmasti geeniperimää myöden lukemattomat asiat vaikuttaa siihen, sairastuuko ihminen homeesta. Minä väitän kuitenkin, että ihminen on kuin tynnyri, joka täyttyy pikkuhiljaa erilaisista altisteista, myrkyistä, jota hengitämme päivittäin. Väitän, että tämän henkilökohtaisen tynnyrin täytyttyä, jokainen sairastuu. Päivittäisistä altisteista riippu, kuinka nopeasti tynnyri kullakin täyttyy.On siivouspäivä. Perheenäiti, tai isä ottaa kaapista imurin. Imuroidessa lattiasta nousee ilmaan miljoonia hiukkasia, jotka eivät ole ainoastaan pölyä, vaan myös pölyn sekaan tarttuneita kemikaalihiukkasia, ilmansaasteita, bakteereja ym. Imuroinnin jälkeen pyyhitään pölyt ja laitetaan pölynpyyhintä- ja lattianpesuveteen jotain kivantuoksuista pesuainetta. Jälleen kodin ilmaan nousee kemikaalihöyryjä, jotka pikkuhiljaa laskeutuvat pinnoille, tarttuakseen jälleen pölyhiukkasiin jne.
Sitten pestään vessa. Otetaan desinfiointiaine, jonka etiketissä on varoituksia syövyttävästä aineesta ja muista myrkyistä, mutta sitähän myydään kodin bakteerejen eliminoimiseen, joten sehän on siten turvallinen käyttää. Desinfioimme pahojen pöpöjen mukana myös kaikki hyvät bakteerit, jotka taistelisivat puolestamme niitä huonoja vastaan. Hengitämme samalla desinfiointiaineen höyryjä keuhkoihimme, joista höyryt, eli kemikaalit imeytyvät suoraan verenkiertoomme ja sitäkautta koko kehoon. Peilien ja muiden lasipintojen pyyhintään käytetään taas omaa kivantuoksuista suihketta ja siivouksen lopuksi saatetaan jopa suihkauttaa ilmanraikastetta, jonka etiketissä mainostetaan sen syövän bakteereja ja hajuja huoneilmasta. Raikas, puhdas koti... vai onko sittenkään?

On talvinen ilta,koti on siivottu, sytytetään pöydille kynttilöitä, joskus jopa tuoksukynttilöitä. Napsautetaan sauna päälle, tipautetaan löylyveteen löylytuoksua ja nautitaan rentouttavista löylyistä. Suihkussa pestään iho ja hiukset erilaisilla suihkusaippuoilla ja shampoilla, käytetään vielä hoitoainetta. Saatetaan kuoria ihoa kuorintavoiteilla, laittaa ihokarvojen poistoainetta tai puhdistava naamio. Saunan ja suihkun päälle suihkutetaan, tai rollataan kainaloihin dödöä, voidellaan kasvot ja vartalo voiteilla, suihkaistaan vielä vähän hiuksiin jätettävää hoitoainetta. Sitten sukelletaan puhtaisiin lempeästi huuhteluaineelle tuoksuviin lakanoihin ja nukahdetaan.Aamulla ennen töihin lähtöä laittaudutaan, käytetään lämpösuojaa hiuksiin, lisätään dödöä, meikataan, suihkutetaan hiuslakkaa ja sipaistaan vielä lempituoksua korvan taakse.
Töissä kahvitellaan työkavereiden kanssa kahvihuoneessa, jokaisella oma lempituoksunsa, omat hiuslakat ja ihovoiteet. Istutaan työpisteelle, jonka siivooja on illalla käynyt siivoamassa desinfioivilla pesuaineilla...


Työpäivän jälkeen käydään kaupassa, joka tulvii erilaisia tuoksuja, kemikaaleja, ihmisten vaatteissa olevia homeita, vaatekaupoissa ja huonekalukaupoissa sisäilman täyttää palonestoon ja lianhyljintään kehitetyt kemikaalit, sekä kankaiden keinokuidut, jotka pöllähtävät ilmaan joka kerta, kun joku koskee vatteisiin, ilmaan, jota mestä jokainen hengittää.

Kotiin tultua istutaan alas sohvalle, joka on tehtaalta lähtiessään käsitelty erilaisilla kemikaaleilla (palonesto- ja likaa hylkivillä aineilla). Nostetaan jalat lastulevy, tai mdf pöydälle, levyjen valmistukseen on käytetty kymmeniä eri kelmikaaleja, joita erittyy pöydästä huoneilmaan vielä pitkään. Istutaan hiljaa ja katsellaan kaunista kotia, on juuri remontoitu, on nätinväristä uutta lateksimaalia seinissä, jonka myrkyt höyrystyy huoneilmaan kuukausia maalauksen jälkeenkin, sekä kaunis muovitapetti vasta levytetyllä kipsilevyseinällä, jossa jo tehtaalta lähtiessä saattaa olla raja-arvot ylittäviä määriä mm aspergillus versicolor nimistä hometta, joka viihtyy kipsipinnalla. Lattiaan on laitettu uusi laminaatti, jonka valmistukseen on käytetty muoveja ja liimoja. jne. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

 Miten nämä kemikaalit sitten vaikuttavat kehossamme ja ympäristössä, tietääkö kukaan tarkkaa vastausta? Tiedetään, että hajusteet ja muut kemikaalit toimivat mm.hormoninhäiritsijänä, sekä kuormittavat aivoja väärillä signaaleilla. Muovit ja metallit kerääntyvät elimistöön, vesistöihin, juomaveteenkin. Myrkyt vaikuttavat kehomme bakteerikantaan ja häiritsevät sitäkautta vastustuskykyämme ja elimistön immuunipuolustusta. Voisiko omaan altistekuormaansa itse vaikuttaa?

Omassa homekodissamme oli näytteiden mukaan kolmea eri hometta, sekä sädesientä, joka on itseasiassa bakteeri. Kahden näistä homeista, sekä tuon sädesienen sisäilmaan erittämät aineenvaihduntatuotteet ovat toksisia. Lisäksi meidän talossa oli 80-luvulla tehty remontti, jonka johdosta kyseiset homeet ja bakteerit kasvoivat itsessään myrkyllisillä pinnoilla, kuten mineraalivillassa, muovilla, maalipinnassa, sekä mm. vanhan lastulevyn päällä, entisaikaan lastulevyissä oli runsaasti mm. formaldehydiä. Tästä koktailista on hengitysilmamme ollut todella myrkyllinen, silti se ei haissut millekään.
Hometta on joka paikassa ja kuten monet sanoo, ettei puhdasta taloa olekaan. Mä olen samaa mieltä, mutta on ihan eriasia, kasvaako home vaikka käsittelemättömässä hirressä, vai tuottaako se myrkkyjään yhdessä jo valmiiksi myrkyllisen materiaalin kanssa. Lisäksi ilmanvaihto ja sen tehokkuus ja painesuhteet vaikuttavat paljon sisäilman laatuun ja myös niiden myrkkyjen pysymiseen, tai poistumiseen sisäilmastamme.


Olen itse kauniiden asioiden ystävä, tykkään laittautua, iän myötä on ollut selviö hankkia vessan peilikaappiin arsenaali erilaisia ryppyvoiteita, kuorintavoiteita ja naamioita. Erilaiset tuoksut ovat olleet lempilahjani, joten mieheni on niitä minulle myös ostanut. Olen pessyt pyykit arielilla ja käyttänyt puhtaantuoksuista huuhteluainetta. Siivonnut kotia tolulla ja monilla eri suihkeilla. Polttanut kynttilöitä nonstop syyskuusta maaliskuuhun... Tehnyt tätä kaikkea ymmärtämättä, mitä kaikkea hajusteita, kemikaaleja ja myrkkyjä minä ja perheeni joka päivä hengitämme ja nielemme myös omassa kodissamme. Olemme siis kaikki altistuneet huonolle sisäilmalle vuosia, varmasti syntymästämme asti. Tänään meidän vessan kaapissa on neljä purkkia. Kookosöljy, sheavoi, ruokasooda ja hajusteeton hiuslakka. Meikkipussissa mahdollisimman myrkyttömät meikit ja tuoksuna vain oma ominaistuoksu. Siivouskaapissa vesisuodattimella varustettu allergiaimuri, etikkapullo, suolaa ja ruokasooda, sekä höyrymoppi. Joskus hulluttelen ja otan siivouksen kaveriksi hedelmäkulhosta sitruunan. Kirjoitan näistä vaihtoehtoaineista omia postauksia, mutta tänään haluan, että jokainen miettii kuinka terveellinen se oma ympäristö on, ja onko sille jotain tehtävissä. Haluammeko lisätä joka päiväistä altistuskuormaamme ja täyttää tynnyriä nopeammin, vai yritämmekö edes hidastaa sitä..


Anna
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti