perjantai 27. tammikuuta 2017

Gluteeniton, terveellinen?

Meillä eletään gluteenitonta elämää. Miehelläni on keliakia ja minulle ei ole homesairastumisen jälkeen sopinut vehnä ollenkaan. En tee meille erikseen ruokia, joten meillä syödään ainoastaan gluteenitonta ruokaa, lapsille ostan tavallisesta kaurasta tehtyä 100% kauraleipää, koska vehnä on mielestäni täysin tarpeeton kenenkään ruokavaliossa. Meillä ruoka on melko vähähiilihydraattista, joten gluteenittomuus tulee melkein automaattisesti. Jonkun verran käytän luomu täysjyväriisiä, sekä kvinoaa ja tattaria ruoanlaitossa, sekä jauhoina, että kokonaisena. Perinteisiä viljoja me aikuiset emme käytä lainkaan.

Homealtistuneille suositellaan gluteenitonta ruokavaliota, sen lisäksi suosituksena on jättää kaikki sokeri, sitruunahappoa sisältävät tuotteet, homejuustot, ja homejäämiä sisältävät ruoat, kuten monet säilykkeet ja pähkinät. Lisäksi olen itse sitä mieltä, että kaikki proessoitu keinotekoinen lisäainemössö ruoka ei pitäisi kuulua kenenkään ruokavalioon, saati homesairaan, jonka kroppa on myrkytystilassa. Lisäaineet on myrkkyä, joten niitä
pitäisi ehdottomasti välttää.
Monet siis jättävät ruokavaliostaan sokerin ja vaihtavat jauhot gluteenittomiin ja alkavat ostaa gluteenittomia tuotteita kaupasta. Monilla on mielikuva, että gluteeniton on terveellistä.
Gluteenittomat jauhoseokset on pääosin tehty tärkkelyksistä, tärkkelys taas on glukoosia, eli sokeria. Gluteenittomissa jauhoseoksissa on järjestään yhdestä viiteen erilaista tärkkelystä. Kaupasta löytyvistä valmiista gluteenittomista tuotteista monet ovat todella prosessoituja ja täynnä lisäaineita, sokereita ja suuressa osassa on myös vehnää. Vehnätärkkelys on aine, jossa vehnästä on poistettu gluteeni. Se ei sovi kaikille keliaakikoille. Sitä on monissa jauhoseoksissa, kaupasta löytyvissä leivissä, kekseissä, sekä hampurilaispaikkojen ja pitserioiden gluteenittomissa vaihtoehdoissa. Lisäksi sitä on lähes kaikissa karkeissa.

Terveelliseksi pelkkä gluteenittomuus ei siis ruokavaliota tee, eikä pelkkä gluteenittomuus ainakaan pahasti sisäilmasta sairastuneelle, tai muuten myrkyttömyyteen pyrkivälle ole riittävä ruokavalion muutos. Pitäisi pyrkiä jättämään ruokavaliosta pois kaikki teollinen. Tehdä ruoka alusta asti itse ja käyttää puhtaita, ravitsevia luomutuotteita. Keliaakikoilla tämä olisi myös ensiarvoisen tärkeää suoliston kunnon parantamiseksi. Suolisto kärsii lisäaineista ja sokereista. Ne pitävät kehossa tulehdusta yllä, eikä suolisto pääse hoitamaan tärkeää tehtäväänsä, eli immuunipuolustukselle tärkeiden bakteerien kehittämistä rauhassa.Gluteenittomasti pystyy kuitenkin syömään hyvinkin terveellisesti. Luontaisesti gluteenittomia jauhoja käyttämällä saa leivottua, tehtyä ruokaa ja vältettyä turhia lisäaineita ja sokereita.
Luontaisesti gluteenittomia viljoja on mm. tattari, riisi, kvinoa, hirssi ja teff. Näitä ja näistä tehtyjä jauhoja saa myös luomuna. Suosimalla näitä, saa hyödyt sekä gluteenittomuudesta, mutta myös terveellisestä ravitsevasta ja puhtaasta ruokavaliosta ilman lisäaineita ja turhia sokereita.

Meillä suolistovaivat ovat loppuneet tyystin, kun olemme jättäneet tärkkelykset ja lisäaineet pois ruokavaliosta. Ennen mekin ostimme kaupasta gluteenittomia valmiita leipiä ja leivonnaisia, nykyään teen kaiken itse alusta asti. Minulla oli ennen homekotia diagnosoitu IBS, eli ärtynyt suoli, hometalo pahensi sen moninkertaisesti. Nykyään minulla ei ole IBS:n oireita. Vatsani voi hyvin, eikä suolistovaivoja ole. Jos erehdyn käyttämään valkoista sokeria tai tärkkelyksiä, huomaan heti seuraukset suolistossa. Lapset eivät sairastele, valittele vatsakipuja ja vatsat voivat hyvin. Sokereiden ja tärkkelysten poisjättäminen näkyy myös rauhallisempana käytöksenä ja hyväntuulisuutena lapsissa. Suosittelen kaikille!

Anna

2 kommenttia:

  1. Kannattaa stekata kauran laatu myös. Nimittäin sisältää yleensä aika reilusti hometoksiineja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Lapset syö kauraleipää ja luomukaurapuuroa, ei olla vielä törmätty homeoireita aiheuttaviin. :)

      Poista